Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
     Kursna lista
Referentni devizni kurs eura na dan:
24.05.2018.
Vrijednost jednog eura izražena
u drugoj valuti
   Napomena:
   Kursevi iz ove liste primjenjuju se
   od 00:00 sati 25.05.2018. godine.
    Download
    Arhiva kursne liste
    Kursna lista - kalendar
Get Adobe Flash player

Saopštenja 2018 - Maj

24.05.2018. godine - Unaprijediti saradnju vrhovnih monetarnih institucija Crne Gore i Rumunije

24.05.2018. godine - Sastanak guvernera CBCG i buduće ambasadorke Crne Gore u Grčkoj i Kipru

19.05.2018. godine - Muzej novca izložbom “Novac kao ukras” obilježio Međunarodni dan muzeja

17.05.2018. godine - NAJAVA: Otvaranje izložbe “Novac kao ukras” povodom Međunarodnog dana muzeja

15.05.2018. godine - Guverner Žugić na sastanku Kluba guvernera u Bodrumu

09.05.2018. godine - Guverner Žugić na godišnjem sastanku Upravnog odbora CEF-a


CENTRALNA BANKA CRNE GORE
Podgorica, 24.05.2018. godine

Unaprijediti saradnju vrhovnih monetarnih institucija Crne Gore i Rumunije

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa budućim ambasadorom Crne Gore u Rumuniji, Goranom Poleksićem. Sastanak je organizovan u okviru priprema g-dina Poleksića za stupanje na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Rumuniji.

Guverner Žugić je upoznao g. Poleksića sa dosadašnjom saradnjom CBCG i Narodne banke Rumunije, koja se, prvenstveno, odvija kroz članstvo obje zemlje u Belgijsko-holandskoj konstituenci, kao i u Klubu guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana. Kroz ove mreže, dvije banke kontinuirano održavaju i jačaju saradnju u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti. „Svakako, postoji prostor za dalje intenziviranje i unapređenje saradnje i CBCG će biti na raspolaganju da tom procesu pruži puni doprinos“, saopštio je guverner.

G. Poleksić je istakao da će, tokom predstojećeg mandata, biti posvećen produbljivanju postojećih i iznalaženju novih vidova saradnje dvije zemlje, sa posebnim akcentom na ekonomsku oblast.


CENTRALNA BANKA CRNE GORE
Podgorica, 24.05.2018. godine

Sastanak guvernera CBCG i buduće ambasadorke Crne Gore u Grčkoj i Kipru

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa budućom ambasadorkom Crne Gore u Grčkoj i Kipru, Anom Vukadinović. Sastanak je organizovan u cilju priprema g-đe Vukadinović za stupanje na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Republici Grčkoj i Republici Kipru.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima za produbljivanje saradnje CBCG i Ministarstva evropskih poslova, odnosno Ambasade Crne Gore u Grčkoj i Kipru. U tom smislu, prepoznata su tri segmenta u kojima se saradnja može unaprijediti, i to: priprema materijala za potrebe predstavljanja investicionih mogućnosti Crne Gore, unapređenje ekonomske diplomatije i oblast finansijske edukacije i inkluzije, kao značajan segment društvene odgovornosti CBCG.

Guverner Žugić je istakao da se dosadašnja ekonomska saradnja Crne Gore i Grčke najvećim dijelom odnosila na ulaganja u oblast turizma, zahvaljujući kojima je turistički proizvod Crne Gore značajno unaprijeđen.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor i za dalje intenziviranje i unapređenje saradnje CBCG i Centralne banke Grčke. G-đa Vukadinović je istakla da će se, tokom predstojećeg mandata, angažovati na pronalaženju novih vidova saradnje dvije zemlje, sa posebnim akcentom na ekonomsku saradnju. 


CENTRALNA BANKA CRNE GORE
Podgorica, 19.05.2018. godine

Muzej novca izložbom “Novac kao ukras” obilježio Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja - 18. maj, obilježen je u Muzeju novca Centralne banke Crne Gore otvaranjem izložbe „Novac kao ukras“. Izložbu je otvorila predsjednica Komiteta ICOM-a za Crnu Goru Ljiljana Zeković.

Izložbu je organizovao Muzej novca u saradnji sa Srednjom likovnom školom „Petar Lubarda“ sa Cetinja, čiji učenici su pripremili radove na zadatu temu, odnosno izradili ukrasne predmete koristeći novčanice i kovanice.

Direktorica Muzeja novca Bojana Šupeljak uručila je nagrade autorima najboljih radova, kao i zahvalnice svim učesnicima konkursa.

Prvu nagradu, u iznosu od 300 eura osvojila je Nikoleta Ćorović, drugu, u iznosu od 200 eura, Vuk Šćepanović, dok su treću nagradu u iznosu od 100 eura ravnopravno podijelili Katarina Marđonović i Todor Kovačević.


CENTRALNA BANKA CRNE GORE
Podgorica, 17.05.2018. godine

NAJAVA: Otvaranje izložbe “Novac kao ukras” povodom Međunarodnog dana muzeja

Muzej novca Centralne banke Crne Gore će šesti put zaredom obilježiti 18. maj, Međunarodni dan muzeja.

Tim povodom će, u petak, 18. maja 2018, u 19h, u Muzeju novca biti otvorena izložba radova đaka Srednje likovne škole “Petar Lubarda” sa Cetinja, pod nazivom “Novac kao ukras”.

Takođe, Muzej će tog dana raditi od 9 do 22h, a ulaz će biti besplatan za sve posjetioce.


CENTRALNA BANKA CRNE GORE
Podgorica, 15.05.2018. godine

Guverner Žugić na sastanku Kluba guvernera u Bodrumu

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestvuje na 39. sastanku Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana koji se održava u Bodrumu (Turska), od 13. do 15. maja. Ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen je diskusiji o izazovima i mogućnostima koje pružaju uslovi na globalnom finansijskom tržištu, posebno sa aspekta normalizacije monetarne politike koju sprovode glavne centralne banke svijeta.

U svom izlaganju, guverner Žugić je naglasio da je neophodno da se normalizacija monetarne politike sprovodi fazno i transparentno, tj. uz blagovremene najave Evropske centralne banke o svim planiranim mjerama, kako bi finansijska tržišta imala dovoljno vremena za pripremu. „Smanjivanje bilansa ECB treba da bude postupno i u dužem vremenskom periodu, da se ne bi ugrozila finansijska tržišta. Referentnu kamatnu stopu treba, takođe, postupno povećavati i ona, u višegodišnjem periodu, treba da se zadrži na nižem nivou u odnosu na pretkrizni nivo“, saopštio je guverner CBCG na sastanku u Bodrumu.

Prezentujući ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i uticaje koje na nju imaju globalni finansijski uslovi, Žugić je istakao da, usljed međuzavisnosti monetarne, fiskalne i makroprudencijalne ekonomske politike, normalizacija monetarne politike može imati potencijalno negativne efekte na finansiranje javnog duga, za čije ublažavanje, u uslovima eurizacije, centralna banka ne raspolaže dovoljno „jakim“ instrumentima. Stoga je, poručio je guverner CBCG, veoma važno da se mjere konsolidacije fiskalne politike sprovode sada, dok su relativno povoljni uslovi na finansijskim tržištima. Sa druge strane, po mišljenju Žugića, „efekti normalizacije monetarne politike na bankarski sektor u Crnoj Gori imaće mnogo manji uticaj, jer su banke dobro kapitalizovane, izuzetno likvidne i sa značajno smanjenim ranjivostima u odnosu na period od prije nekoliko godina.“

Klub guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje. Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.


CENTRALNA BANKA CRNE GORE
Podgorica, 09.05.2018. godine

Guverner Žugić na godišnjem sastanku Upravnog odbora CEF-a

Guverner Žugić učestvovao na godišnjem sastanku Upravnog odbora Centra za izvrsnost u finansijama (Center of Excellence in Finance – CEF), koji je održan 9. maja u Skoplju, Makedonija

Na sastanku, kome su prisustvovali ministri finansija i guverneri iz šest zemalja Jugoistočne Evrope, usvojen je godišnji izvještaj CEF-a za 2017. godinu i razmatana su pitanja programa budućih aktivnosti.

CEF je međunarodna organizacija sa sjedištem u Ljubljani koja ima misiju da podrži razvoj kapaciteta finansijskog sektora zemalja Jugoistočne Evrope, kroz učenje i obuku.

 

 

 

Copyright 2007 © Centralna banka Crne Gore